sobota, 27 lutego 2016

Krem z pieczonych ziemniaków

Zupa krem z pieczonych ziemniaków
Pewnie niemal każdy z nas przyparty do muru przyzna, że zdarzają mu się dietetyczne grzeszki. Nawet, jeśli staramy się prowadzić zdrowy tryb życia, często nie potrafimy poradzić sobie z chęcią podjadania słodyczy, nie mówiąc już o tym, że od czasu do czasu dajemy się skusić na fastfoody i inne tłuste dania. A co, gdyby znaleźć pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu zamienniki? Jednym z nich jest proponowana przez nas zupa-krem z pieczonych ziemniaków.



Do zrobienia tej zupy zainspirował mnie ten przepis https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-ziemniaczana

Potrzebujesz pół kilo ziemniaków upieczonych z dodatkiem ulubionych ziół, a także kilku upieczonych ząbków czosnku. Na kilka minut należy wrzucić je do gotującego się wywaru warzywnego, doprawić według uznania. Po zdjęciu z ognia udekorować gęstą śmietaną i chipsem z bekonu. Taka zupa-krem będzie więc nie tylko pyszna i niezwykle sycąca, ale też zdrowa – ziemniaki mają bowiem dużo błonnika, witaminy C, potasu oraz magnezu. Nawet jeśli jest to małe odstępstwo od diety, z pewnością posłuży ci więc bardziej niż frytki smażone na głębokim tłuszczu!


2 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda pysznie... aż żałuję, że nie mam wszystkich składników i dziś niestety nie powtórzę Twojego przepisu ;/ ale jutro owszem! U mnie na talerzu będzie dzisiaj makaron z pesto z rzodkiewką, brzmi dziwnie ale wypróbowany! Podsyłam Ci link, z którego zawsze przegotowuję te potrawę : http://kcalmar.com/blog/2016/04/07/makaron-z-pesto-z-lisci-rzodkiewki/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń