środa, 24 lutego 2016

Pieczone ziemniaki, czyli idealny dodatek do obiadu

Pieczone ziemniaki
Niejeden z nas po ciężkim dniu marzy o dużym, pożywnym obiedzie. Często już rano zastanawiamy się, na co tak naprawdę mamy ochotę i pieczołowicie planujemy, czy po powrocie przygotujemy pieczonego kurczaka, smażony filet z ryby, czy może tradycyjnego kotleta z mięsa mielonego. Ale podstawa naszego dania to przecież nie wszystko! Równie istotne są dodatki. Czy potrawę podamy z ryżem? Jeśli tak – z białym czy może z brązowym? A jak przyrządzić ziemniaki? Czasem mamy ochotę na te z wody albo na pyszne, choć kaloryczne frytki. Nieco zdrowsza, a równie smaczna opcja to pieczone ziemniaki.


Aby je przygotować, wyłóż brytfankę folią aluminiową, na której następnie ułożysz pokrojone w łódeczki warzywa. Wcześniej wysmaruj je mieszanką oliwy z oliwek, pieprzu, soli oraz tymianku lub innych ulubionych ziół. Wstaw do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na ok. trzydzieści minut. Pamiętaj, że tradycyjne pieczone ziemniaki możesz zamienić na przykład na bataty lub inne warzywa, takie jak marchewka czy seler. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz