czwartek, 24 marca 2016

Rama Smaż Jak Szef Kuchni — dania bez pryskania

Stos nieumytych naczyń, pustka w lodówce i pryskający tłuszcz na patelni — trzy najbardziej irytujące mnie rzeczy w kuchni. Z zalegającymi w zlewie garnkami upora się mąż, receptą na brak żywności w lodówce jest pełna zapasów spiżarnia, a co z pryskającym z patelni tłuszczem? Antidotum stanowi Rama Smaż Jak Szef Kuchni. Do wypróbowania tego produktu namówiła mnie moja przyjaciółki Ola. Ola to prawdziwa mistrzyni zaradności. Zna tysiące trików przydatnych każdej pani domu i jest na bieżąco z wszelkimi nowinkami kulinarnymi. 



Dodawanie do oleju soli, smarowanie patelni wacikiem nasączonym octem i inne domowe sposoby na pryskanie tłuszczu na patelni nie zdały egzaminu ani u mnie, ani u Oli. Zachęcona przez moją przyjaciółkę kupiłam nowy produkt marki Rama. Najpierw zapoznałam się ze składem produktu.

Rama Smaż Jak Szef Kuchni — skład

Zgodna z zaleceniami żywieniowymi Rama zawiera tłuszcz roślinny zdatny do pieczenia i smażenia (82%) oraz oliwę z oliwek (16%). 100 ml produktu dostarcza 640 kcal. W jednej porcji Ramy do smażenia (100 ml) znajduje się 73 g tłuszczy, mniej niż 0,5 g węglowodanów, ponad 5 g kwasów Omega 3 i 13 g kwasów Omega 6. Prócz tego w Ramie Smaż Jak Szef Kuchni znajdziemy witaminy: A, D oraz E. W produkcie nie ma ani białka, ani soli.*

Jak przygotowywać dania bez pryskania?

Ola zostawiła mi krótką instrukcję:
1. Przygotuj ulubioną patelnię (ważne, żeby nie była zbytnio porysowana, bo wtedy trudno będzie na niej usmażyć perfekcyjne danie).
2. Rozgrzej patelnię.
3. Wlej na nią porcję produktu Rama Smaż Jak Szef Kuchni.
4. Obserwuj pojawiające się na patelni bąbelki. Kiedy znikną, to znak, że uzyskałeś pożądaną temperaturę do smażenia.
5. Przygotuj swoje danie (bez pryskania!)
6. Po otwarciu Ramę Smaż Jak Szef Kuchni przechowuj w lodówce.


Kilka wariantów do wyboru

W sklepach znajdziesz trzy warianty smakowe Ramy przeznaczonej do smażenia: klasyczny, z oliwą z oliwek oraz maślany smak. Razem z Olą wypróbowałyśmy wszystkie opcje.

Opcja klasyczna
Idealna do naleśników, placków typu pancakes, jajek sadzonych. Przygotujesz na niej piątkową rybę i mięsne roladki na niedzielny obiad. Możesz wykorzystać ją również jako bazę do sosów i marynat. Ola smaruje nią również formy do pieczenia. Nie dość, że produkt nie pryska podczas smażenia, to na dodatek nie przypala się i nadaje daniom świetny aromat.

Z oliwą z oliwek
Świetnie komponuje się z włoskimi potrawami. Możesz usmażyć na niej mielone do spaghetti, wątróbkę po wenecku, cebulkę do sosu pomidorowego lub szpinak do lasagne. Co ważne, dania smażone na Ramie nie ociekają tłuszczem.

Maślany smak
Ola smaży na niej warzywa na patelni, ja używam jej także do gotowania. Odrobiona Ramy maślany smak dodana do dania sprawia, że potrawy zachęcająco się rumienią.


Zalety Ramy Smaż Jak Szef Kuchni

Polecona mi przez Olę Rama ma sporo zalet. Wymienię tylko kilka z nich:
• nie pryska podczas smażenia,
• niewielka poręczna butelka,
• zawartość witamin w produkcie,
• ładny zapach, który nadaje potrawom,
• można użyć jej nie tylko do smażenia, ale także do pieczenia i gotowania,
 • nadaje daniom świetny smak. Jedyny minus Ramy Smaż Jak Szef Kuchni to fakt, że nie można stosować jej do przyrządzania dań na głębokim tłuszczu. Ale i ja, i Ola przymykamy na to oko. 

*podano skład Ramy Smaż Jak Szef Kuchni Mix Oleju i Oliwy

1 komentarz:

  1. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń